PRESSRELEAS

PERSBERICHT:Koloniale Spoken, Smoking Guns en Cartoons

 

Arab Cartoon Festival peilt naar hedendaagse vormen van kolonisatie

 

Een derde editie van het Arab Cartoon Festival kon niet lang op zich laten wachten na het succes van de vorige editie. Ook deze keer komt het Festival met een dringend en dwingend maatschappelijk thema op de proppen: de nieuwe kolonisaties.

 

Vandaag gaan we ervan uit dat we de ‘koloniale periode’ achter ons hebben gelaten, mede sinds de oprichting van de Verenigde Naties (1945), die dekolonisatie als één van haar beginpijlers zag. Ons werd geleerd dat de mens na de twee grote oorlogen herstel vond in de globale verspreiding van de democratie - het rechtvaardige summum dat ook in een heus Charter van de VN werd gesymboliseerd.

 

De afgelopen decennia is het VN systeem evenwel meermaals in vraag gesteld. Temeer omdat ‘postkoloniaal’ niet betekent dat de wereld vrij is van verknechting. Niet alleen kijken we de hardnekkige restanten van oude kolonisaties in de ogen, maar er doken er ondertussen ook nieuwe vormen van kolonisatie op. Zo hebben we tegenwoordig meer en meer te maken met ‘interne kolonisaties’ zonder directe bewijzen: in landen zoals (tweemaal zelfde) Syrië, Noord-Korea, Egypte en vele andere landen, lijken tirannieke regimes ‘beschermd’ door big brother, Rusland. Dit werpt nogmaals de vraag op wat de werkelijke daadkracht is van de VN als mondiale instelling die een waarborg voor vrede en veiligheid diende te zijn. De internationale gemeenschap slaagt er niet in tussen te komen waar oude en nieuwe slavernijen opduiken.

 

In deze derde editie willen we daarom niet enkel het koloniale ‘verleden’ aankaarten, maar vooral deze hedendaagse interne koloniale systemen onder de loep nemen. Cartoonisten van over de hele wereld zullen opnieuw present zijn via prikkelende cartoons interactieve workshops, inzichtelijke interviews en video’s en intense talks. Samen met scholen en universiteitsstudenten en het diverse publiek bekijken we de toekomst van de VN en de wijze waarop nieuwe kolonisatie-systemen in zowel de MONA-regio en de EU in voege zijn.

 

Het programma bestaat uit:

 

- een tentoonstelling,

 

- workshops voor scholen (tot 18 jaar),

 

- workshops (open inschrijving) betreffende de oprichting van de VN,

 

- jaarlijkse dialoog tussen de cartoonisten (modern kolonisaties in Cartoons)

.”

 

>> www.arabcartoonfestival.eu

 

 

PROGRAMMA (online brochure)

 

 

All rights reserved © 2016 Omnes vzw